content-left-bg.png
content-right-bg.png

IPS Council Recommendations 5 and 6

 
WebPartZone1_1
PublishingPageContent

​Recently, our Independent Public Schools Council formed recommendations to the school in response to parent, staff, student and the broader communities' feedback.

The IPS Council Recommendation 5: That the school develop routine opportunities for teacher collaboration that support professional learning related to subject work leading to enhanced student outcomes in well-being, academics and positive behaviour.

The IPS Council Recommendation 6: That the school consider that if there are changes to start and end times, such changes should prioritise the safety and accessibility of all students.

Our Response/Actions: Educational research strongly supports that investing in building teacher capacity through collaboration has the greatest positive impact on students learning. So we welcome this recommendation, knowing that it is strongly supported by literature to have positive outcomes for student learning in academics, well-being and positive behaviour. Additionally, this recommendation is further supported in our recent Teaching and Learning Review findings and recommendations (the full report is available on our school website). 

As a school, we are required to adhere to various union guidelines that set out the allocated time for meetings, teaching and playground duty. So whilst we are committed to investing in increasing the time teachers have to collaborate for professional learning related to their subject areas, this recommendation is perhaps the most complex in terms of what we are required to meet (union guidelines) and considerations (impact on the timetable). Quite simply, in order to create time, we need to take this time from somewhere within our school timetable. After rigorous modelling and seeking examples of best practice across our state, we have developed a model that we believe responds to the IPS recommendation as well as other feedback offered by students and parents particularly including:

  • Parents and students strongly supported our CAST program offerings in particular academies
  • Students offered feedback that second break was too long and that they wanted more structured activities on offer

Therefore, we are investigating that in 2020 we implement a refined timetable that will see students continuing to commence at 8:50am (current timing) and conclude at 2:55pm (5 minutes earlier than current timetable). Additionally, we will offer structured activities during first break each day (45mins) and reduce second break to (30mins). The refined timetable is modelled below for you.

Monday
Tuesday - Friday

8:50 – 9:20am

(30mins)

Assembly & House Assembly 

fortnightly rotation

8:50 – 9:00

House Care Group (10mins)

9:20 – 10:30am

Period 1 (70min)

9:00 – 10:10am

Period 1 (70min)

10:30-11:00am Break 1 (30mins)

11:00 – 12:10pm

Period 2 (70min)

10:10 – 11:20am

Period 2 (70min)

12:10 – 1:20pm

Period 3 (70min)

11:20- 12:05pm

CAST Break 1 (45mins)

1:20 – 1:50pm

Break 2 (30mins)

12:05 – 1:15pm

Period 3 (70mins)

1:50 – 2: 55pm Personalised learning options

(refer table below)

Period 4 (65mins)

1:15 – 1:45pm

Break 2 (30mins)

1:45 – 2:55pm

Period 4 (70mins)

Additionally, on a Monday afternoon, a range of offerings will engage students in innovative personalised learning opportunities from 1:50 to 2:55pm, these opportunities are overviewed for you in the table below. The opportunities also include an option for students to engage in independent study at home, developing 'future ready' skills.

The table below outlines the Personalised Learning Opportunities available to students by year level (x indicates it is available).

Personalised Learning Opportunities

1:50 – 2: 55pm Monday afternoons

789101112
Acclaimed Empowered Engagement Program ×     
Social and Emotional Learning Program  ×××××
Literacy and Numeracy Development Program  ×××××
Supervised study (available in the library) ×××××
Independent study (at home) ×××××
Career experience  ××××
Career Education Program  ××××

 

Students who select independent study from home, and travel from school via bus will have to access urban services available on Bryants Rd and Logan Hyperdome with school services continuing as per current timetable. A full service offering will be provided.

We will be seeking your feedback on the proposed model via an online survey which will open September 4 until September 13, the link to the survey will be sent via email . Additionally, you are invited to come along to our face to face parent forums on the following dates to provide face to face feedback.

Parent Forums (located at our Sapphires Restaurant):

September 4, 3:00pm – 3:30pm

September 5, 3:00pm – 3:30pm

September 6, 8:15am – 8:45am

We look forward to the opportunity to hear your thoughts. 

WebPartZone1_2
WebPartZone2_1
WebPartZone2_2
WebPartZone2_3
WebPartZone3_1
WebPartZone3_2
WebPartZone3_3
WebPartZone3_4
WebPartZone4_1
WebPartZone5_1
WebPartZone5_2
WebPartZone6_1
WebPartZone6_2
WebPartZone7_1
WebPartZone7_2
WebPartZone8_1
WebPartZone8_2
WebPartZone9_1
Back to news feed
Last reviewed 05 September 2019
Last updated 05 September 2019